Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 02:10 - Лучано(вци) за лукови глави ли ни взима(т)
Автор: nikolayphilipov Категория: Спорт   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2017 11:44


       Днес се срещнах (за пореден път) с един представител на некомпетентността, примитивизма и псевдо-интелигетността, за съжаление така популярни в обществото ни. Възмущението ми основно се поражда не защото такива хора съществуват изобщо, а  заради трудната за възприемане от мен тяхна мантра да са управленци.

Конкретният случай, за който горе написаното е валидно по всички параграфи - гостуването на някогашния министър на младежта и спорта от правителството на НДСВ - Васил Иванов-Лучано в сутрешния блог на БНТ. Смея да твърдя, че по-отблъскващо присъствие на обществена фигура (ако той може да се нарече такава) ми е трудно да препиша на който и да е човек от българските спортни среди. За моите 21 години и скромен житейски опит досега често ми се случва като наблюдавам някой някъде си да се изявава отстоявайки дадена позиция все да намирам поне нещо, което да намеря за добре аргументирано, удачно та дори и правилно (макар това често да е чиста проба популизъм).  При интервюто на Лучано такъв момент не се появи. Не знам кой точно и как е пуснал мухата този по-скоро напомнящ на гурме, даже гурман, човек да се кандидатира за министър на спорта на служебното правителсвто, но откровено казано предпочитам Бойко Борисов да е министър на спорта пред Васил Иванов-Лучано. Съжалявам за крайния пример.

Някои от разните приказки и глупостите, които чух не бяха малко като за седем-осем минути, колкото продължи това пишман интервю (който има желание да го изгледа за да разбере защо го наричам така) ще си позволя да откроя като доказателсво на моите думи и отрицателната, даже напълно отрицаваща оценка към вижданията и "управленските" решения на този недай си Боже бъдещ минисатър на спорта.

Като за начало ни беше представено смелото твърдение, че българския спорт ще се върне на Световната сцена за 1 седмица. Все бива изпразнени от съдържание думи и нерални цели, но тук направо бяхме вкарани във жанра на фантастиката. Успя да използва и напълно закономерното слабо представяне на олимпийците ни като доказателство за неговите думи, че сме щели да вземем 2 медала от Лондон. Все едно всеки средно интелигентен гражданин интересуващ се от процесите в страната ни би казал нещо твърде различно.  Бързам да кажа, че от спортистите в частност не бива да се търси вина. Системата, в която  са принудени да се подготват и състезават е от решаващо значение за успехите им. Нито съм на мнение, че сме много велика спортна нация (не мисля, че изобщо съществуваа такава), нито пък мисля, че сме  свидетели на пропаднало спортно поколение и всякакви подобни негативни описания на спортистите ни днес. Напротив, за условията, които са им предоставени и инвестираните ресурси успехите им надминаха  резултатите отговарящи на подобна инвестиция.  Факт е, че бидейки на едно задоволително спортно равнище днес е тъжно да виждаме България да излъчва алтети,  успехите на които да се броят на пръсти. 
И ето че Лучано разбира се има решение на проблема. При почти пълна липса на конкретика в плануваните според него дейности за решаването на проблемите в спорта се чуха фрази като: ""човек трябва да разбира от администрация"", ""екипа ще реши кое да се промени във връзка с начина на финансиране на федерациите"". Къде му са конкретните мерки и лидерски позиции ? За красота ли ще стои той на министерския пост докато екипа решава проблемите ? Ако е такъв случаят, нека президента да сложи някоя манекенка за министър на спорта; мисля, че има богат избор. Ако сте си помислили, че неговата роля на лидер в спортното министерство се позагубва от предоставянето на задачите на екипа, ще ви опровергая. Лично Лучано щял да скъса всички документи  в министерството. Лучано на лукови глави ли ни прави ? 
Поучителни твърдения свързани с нуждите на спортиста, които той основно свързва с чисто физиологични, присъщи за всеки човек нужди, както и предупреждение за страшния провал, който ни очаква на Олимпиадата в Сочи допълниха нелепостта на това гостуване. Та за една година ли ще подготви спортистите ни световно ниво..... И накрая, за мен най-голямата смешка, да не кажа по-силна дума, беше, че в "" спорта няма политика и не трябва да има политика"". Г-н Иванов, политика в спорта няма когато отида да ритам на село или да бягам в парка; дори и там има политика, защото някой трябва да вземе решение да ми предостави условия за да ги практикувам тия дейности, а решенията по едно стечение на обстоятелствата в голямата си част се взимат от политици. Да не говорим за спорт на държавно равнище, на което вие отново искате да бъдете ръководител.
От подобно изказване мога да си направя два извода; или наистина некомпетентността на този човек е в най-крайна форма, защото във всеки средностатистически учебник в сферата на спорта и връзката на обществото със спорта ще има поне една глава посветена на влиянието на политиката върху спорта, или имаме поредния спасител, таралянкащ клишета за масова употреба. И двата варианта са еднакво неприятни.


В заключение ще кажа, че за съжаление спортът  е пряко потърпевш от случващото се и извън него. И дори и най-идейния и активен спортен министър да има една страна, няма ли в страната най-вече стабилна икономика, но и работеща образователна и по здравеопазване системи, то спортът ще е далеч от реализирането на максималните за възможностите си резултати. А вземем ли, че предоставим възможността той да бъде ръководен от хора като Васил Иванов, то нека по-добре да забравим, че такова министерство изобщо съществува.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolayphilipov
Категория: Спорт
Прочетен: 8564
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930